Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 43938 

Re: Wet van Lorentz

Geachte Tom,

Excuses voor de onduidelijkheid over mijn bedoeling met het verband tussen de beide formules: ik bedoelde de wijze van afleiding van de (F= B*I*l)van (f = q(E+v *B).
Gelukkig vatte U het goed op; nogmaals bedankt voor het duidelijke antwoord.

Misschien ongepast, maar ik had nog een probleem: Nu bedacht Lorentz de algemene formule (F= B*I*l); Maar wat is het verband, nu tussen de algemene formule en de vergelijking van Maxwell(ik geloof de tweede wet (Ñ * B = 0).

Bij voorbaat dank,

karel

NB: Over Uw opmerking dat dit over fysica/wiskunde: Laten we in overeenstemming komen dat fysica niets betekent/kan betekenen zonder de hulp van de wiskunde, ook al ontkennen de natuurkundigen dit nu grondig :)(mijn leraar in ieder geval)

karel
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 3 maart 2006

Antwoord

Beste Karel,

Ik probeerde je al subtiel te vertellen dat fysica hier eigenlijk niet thuishoort, mijn vorig antwoord was dan ook een uitzondering maar het kan niet de bedoeling zijn hierop verder te blijven gaan.

Om toch kort op je vraag in te gaan, die tweede wet van Maxwell is in feite de wet die stelt dat er geen magnetische monopolen bestaat (integenstelling tot elektrische ladingen, + en -).
Uit deze wet alleen kan echter de Lorentz-kracht niet afgeleid worden, voor zover ik weet. Om te beginnen speelt ook het elektrisch veld een rol in die kracht en om het elektromagnetisme op te bouwen heb je de 4 Maxwell-vergelijkingen nodig én de Lorentzkracht die formeel ook gezien kan worden als de invoering (en dus onrechtstreeks definitie) van E- en B-velden.

Als je hier meer details over wil zal je ergens anders raad moeten zoeken, ik verwijs je hiervoor naar vragen over natuurkunde, scheikunde, e.d.

mvg,
Tom

td
zaterdag 4 maart 2006

©2001-2024 WisFaq