Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wet van Lorentz

Geachte, heer, mevrouw,

Wat is het verband tussen de algemene formule van de de wet van Lorentz(f = q(E+v *B) en de afgeleide vorm (F= B*I*l) op de stroomgeleidende draad?

Bij voorbaat dank,

karel

karel
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 2 maart 2006

Antwoord

Beste Karel,

Eigenlijk is dit fysica en hier hoort enkel wiskunde thuis...

Wat je precies met 'verband' bedoelt snap ik niet, maar zoals je zelf zegt is de tweede uitdrukking een afleiding (speciaal geval) van de (algemene) eerste. We kunnen dan van de algemene formule een elementaire magnetische kracht beschouwen. We weten bovendien dat dq = Idt en v = dl/dt.

q43938img2.gif

Om de magnetische kracht te vinden kan je nu integreren. Indien je een bijkomende veronderstelling maakt dat de elementaire lengte-eenheid loodrecht staat op het B-veld, dan valt het vectorieel product weg en heb je gewoon een product van de groottes.

q43938img3.gif

mvg,
Tom

td
donderdag 2 maart 2006

 Re: Wet van Lorentz 

©2001-2024 WisFaq