Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rechte en vlak

Hoi,

Gevraagd is:

Bepaal een stelsel cartesiaanse vergelijkingen van een rechte l die in het vlak a Û 4x-2y+z-3=0 ligt en de rechte k Û x = 2y - 3 = (2z-1)/5 loodrecht snijdt.

Ik weet niet goed hoe ik hieraan moet beginnen, en met welke voorwaarde ik kan starten, graag een duwtje in de goede (start)richting... groetjes, en alvast bedankt!

Elke
3de graad ASO - vrijdag 3 maart 2006

Antwoord

Beste Elke,

Herschrijf het vlak in parametervorm zodat je makkelijk een punt en twee richtingen kan aflezen. De richting van de gezochte rechte moet dan een lineaire combinatie zijn van de richtingen van het vlak (zodat de rechte in het vlak ligt).
Bovendien moet het scalair product van de richting van l met die van k moet gelijk zijn aan 0, dan staan de rechten loodrecht op elkaar. Een stel richtingsgetallen van k kan je makkelijk aflezen uit de gegeven vergelijking.

mvg,
Tom

td
vrijdag 3 maart 2006

 Re: Rechte en vlak 

©2001-2024 WisFaq