Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 43105 

Re: Vierkantsvergelijkingen vraagstukken

beste,ik heb het berekend,en ik heb ergens een fout gemaakt denk ik.
dus dit zijn mijn berekeningen:
4z2=300+z2
4z2-300-z2=0
3z2+0z-300=0
z2+0z-300=0:3(3 valt weg)
discriminant:1-4x1x(-300)=1+1200=1201
klopt niet echt denk ik.
weet u wat ik fout heb gedaan?
bedankt!

brent
Overige TSO-BSO - vrijdag 20 januari 2006

Antwoord

Beste Brent,

Je zit nog goed tot 3z2-300=0. Je kan dan een factor 3 schrappen, dan krijg je z2-100=0. De fout die jij maakte was bij deling door 3 enkel de 3 van z2 laten vallen, maar je moet die 300 dan ook delen door. Nu zou je hier de discriminant van kunnen berekenen, maar eigenlijk kan het ook gemakkelijk zonder.

z2-100=0 Û z2 = 100

Dus z moet gelijk zijn aan 10 (of -10, maar dat is geen fysisch mogelijke oplossing).

mvg,
Tom

td
vrijdag 20 januari 2006

 Re: Re: Vierkantsvergelijkingen vraagstukken 

©2001-2024 WisFaq