Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 42611 

Re: Vergelijkingen oplossen

Ik heb volgende oefening proberen op te lossen door stap voor stap te volgen wat je deed.

y=4(1-e-x/2)+1
  • y-1=4(1-e-x/2)
  • 4y-4=1-e-x/2
  • e-x/2-1=-4y+4
  • e-x/2=-4y+5
  • ln(e-x/2)=ln(-4y+5)
  • -x/2=ln(-4y+5)
x=-2ln(-4y+5) Kom ik dan uit

en het zou moeten zijn x=-2ln(5-Y/4)

waarschijnlijk een kleine fout, maar ik vind ze niet

Bedankt

Lode
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 7 januari 2006

Antwoord

Beste Lode,

Inderdaad een kleine fout, in de tweede regel: om de factor 4 in het rechterlid kwijt te spelen moet je beide leden delen door 4, dan valt de 4 rechts weg maar links krijg je dan (y-1)/4 en niet 4y-4.

Op het eerste zicht lijkt me dat de enige fout, maar je moet het vanaf daar maar even opnieuw doen natuurlijk. De methode ziet er verder goed uit!

mvg,
Tom

td
zaterdag 7 januari 2006

©2001-2024 WisFaq