Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen oplossen

De vraag in de cursus luidt als volgt:
'Schets de grafiek van volgende functies, bepaal telkens de eventuele snijpunten met de coördinaatassen.)

2 oefeningen waar ik totaal niet aan uit kan:

  • y = 1/2(1-e-3x)-2
de oplossing wordt wel meegegeven maar daar ben ik niet veel mee $\to$ (x = -1/3ln(-3-2y))

  • y = 3e-9(x-2)2/8)
$\to$ (x = 2(1±1/3√(2ln(3/y)))

Van de
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 3 januari 2006

Antwoord

Beste Lode,

De oplossingen die je geeft zijn gewoon de inverse functies, dus in plaats van y = f(x) worden ze opgelost naar x = f(y).
Ik zal dit voor de eerste opgave voordoen, probeer dan de tweede zelf te vinden.

q42611img1.gif

Om de snijpunten te met de assen te vinden stel je achtereenvolgens zowel x als y eens gelijk aan 0 en dan oplossen naar respectievelijk y en x.

mvg,
Tom

td
dinsdag 3 januari 2006

 Re: Vergelijkingen oplossen 

©2001-2024 WisFaq