Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Minimum berekenen

Ik heb de afgeleide van een formule berekend.

Dat is:

(2p3-7p) / (Ö(p4-7p2+16)

Deze moet ik nu gelijk aan 0 stellen en oplossen. Alleen hoe moet ik dit oplossen en verder uitwerken? Ik kan het deel onder de breukstreep wel omhoog zetten en dan tot de macht 1/2 maar ik zou dan niet weten hoe ik dat verder moet uitwerken.

Alvast bedankt!

Bert V
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 5 januari 2006

Antwoord

Beste Bert,

Een breuk wordt 0 wanneer de teller 0 wordt en de noemer niet.
Symbolisch: a/b = 0 Û a = 0 Ù b ¹ 0.

Stel dus de teller van de breuk gelijk aan 0 en los dat op naar p, controleer achteraf wel of die nulpunten van de teller geen nulpunten zijn van de noemer.

Los dus op: 2p3-7p = 0

mvg,
Tom

td
donderdag 5 januari 2006

 Re: Minimum berekenen 

©2001-2024 WisFaq