Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wat symboliseert een reeks met complexe nummers

Ik ben bezig met een opgave en ik heb als wortels van een functie de volgende waarden:
0.6364+0.6364i
0.6364-0.6364i
Dit resulteerd in de volgende funtcie:
( (0.6364+0.6364i)^n + (0.6364-0.6364i)^n ) u(n)
Waarbij u(n) de eenheidsstap functie.
Als ik dit nu verwerk tot een grafiek dan verwacht ik een aflopende sinsus vanwege de plus en min 'i' en de fractionele getallen.
Echter wil ik graag weten wat deze functie nu exact voorsteld, dus in een vorm als 0.6364 * cos( 0.6364*n ) oid.

Bvd, Jasper

Jasper
Student universiteit - donderdag 22 december 2005

Antwoord

dag Jasper,

Noem
z1 = 0.6364 + 0.6364i = r·eij
z2 = 0.6364 - 0.6364i = r·e-ij
Hierbij is eenvoudig r te berekenen, en j = p/4 (snap je waarom?)
(z1 en z2 zijn elkaars geconjugeerde)
Van z1 en z2 in deze vorm is eenvoudig de n-de macht te berekenen.
Maak dan gebruik van de formule
cos(t) = 1/2(eit + e-it)
succes,

Anneke
vrijdag 23 december 2005

 Re: Wat symboliseert een reeks met complexe nummers 

©2001-2024 WisFaq