Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kwadraat oplossen 1

hi ik heb een vraag
a)3(x-2)2=-x-2
ik heb de oplossing als volgt
3(x2-4x+4)=-x-2=3x2-12x+12=-x-2= 3x2-12x+12+x+2=0
3x2-11x+14=0 maar nu moet ik x hieruit oplossen en dat lukt me niet

b)no g een van dezelfde strekking
6(2x+5)2= 1/2
6(2x+5)6(2x+5)=1/2 =6(4x2+20x+25)=1/2
24x2+120x+149,5=0
met de abc formule kom ik uit op 1,5 maar als ik dit invul in de vergelijking klopt het niet

ok ik hoop dat jullie me kunnen helpen
sharon

sharon
Student hbo - donderdag 15 december 2005

Antwoord

Beste Sharon,

Bij opgave a is je uitwerking correct, maar in die laatste vergelijking is de discriminant (b2-4ac) negatief. Dit betekent dat er geen reële oplossingen voor x zijn, dus tenzij je ook met complexe getallen werkt heeft die vergelijking inderdaad geen oplossingen.

Voor opgave b zit je ook goed, je uiteindelijke vergelijking klopt. De abc-formule heb je blijkbaar fout toegepast want de waarde 1.5 klopt niet. De discriminant is alvast b2-4ac = 48. Als je steeds een fout resultaat vindt is er misschien een foutje in je formule, kijk eens naar onderstaande pagina en reken het nog eens na.

3. ABC formule

mvg,
Tom

td
donderdag 15 december 2005

 Re: Kwadraat oplossen 1 
 Re: Kwadraat oplossen 1 

©2001-2025 WisFaq