Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bespreek stelsel met parameter

Hoi

ik kan dit maar niet canoniek maken

x+ay+z=2a
x+y+az=0
(a+1)x+ay+z=a

Thierr
3de graad ASO - zondag 4 december 2005

Antwoord

Beste Thierry,

Het eerste wat je moet doen is de determinant van de coëfficiëntenmatrix bepalen. Ga dan na voor welke waarden van a deze 0 is. Dan heb je namelijk te maken met een singuliere matrix. Voor alle waarden van a waarvoor die determinant niet 0 wordt heb je een reguliere matrix en kan je het stelsel oplossen met de methode van Cramer.

Voor de waarden van a waarvoor de determinant 0 werd moet je het stelsel apart oplossen, voor elke waarde van a. Dit kan je doen met de methode van Gauss. Je kan mogelijk oneindig veel oplossingen vinden of een strijdig stelsel.

Als je specifiek vastzit met Cramer of Gauss, toon dan even waar, of wat je al geprobeerd hebt.

Succes!

mvg,
Tom

td
zondag 4 december 2005

 Re: Bespreek stelsel met parameter 

©2001-2024 WisFaq