Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 41517 

Re: Oplossen van goniometrische vergelijkingen

Hallo Tom,
Uitgewerkt zou dit dan moeten zijn:
sin(2x+30)=cos((180-(x-50))
sin(2x+30)=cos(230-x)
sin(2x+30)=sin((90-(230-x))
sin(2x+30)=sin(-140+x)
2x+30=-140+x+k360Ù2x+30=180-((-140+x+k360))
x=-170+k360Ù3x=290+k360
x=190+k360Ùx=290° 40' 00" +k120
KLopt de rekening. Ik doe het maar als test voor mezelf!!
Groeten,
Rik

Lemmen
Ouder - zondag 13 november 2005

Antwoord

Beste Rik,

De berekening klopt tot in de laatste stap. Bij de tweede oplossing deel je op het einde de 3 weg om x te vinden, daar heb je van 360k wel 120k gemaakt maar de hoek van 290° laten staan. Dit wordt dus 290°/3 = 96°40'.

Samengevat, oplossingen zijn dus:

x = 190° + k*360° Ú x = 96°40' + k*120°

mvg,
Tom

td
maandag 14 november 2005

©2001-2024 WisFaq