\require{AMSmath} Oplossen van goniometrische vergelijkingen Aan deze oefening kom ik niet tot de oplossing. Kunnen jullie me helpen?Opgave:sin(2x+30°)=-cos(x-50°)Dan heb ik wat verder proberen uit te werken, maar ik kom niet tot de oplossing:sin(2x+30°)+cos(x-50°)=0sin2x.cos30°+sin30°cos2x + cosx.cos50°+sinx.sin50° = 02.sinx.cosx.cos30°+sin30°.(cos2x-sin2x) + cosx.cos50°+sinx.sin50° = 0Hier zit ik vast.De oplossing is:-23°20' + k.120° of 190° + k.360°maar kun jullie me enkele tussenstappen op weg hiernaar bijgeven? Mathij 3de graad ASO - zaterdag 12 november 2005 Antwoord Beste Mathijs,Op het rechterlid kan je de volgende gelijkheden gebruiken: cos(p-x) = -cos(x)cos(p/2-x) = sin(x) Hierdoor kan je je vergelijking herschrijven tot iets van de vorm: sin(a) = sin(b) En sinussen zijn gelijk als hun argumenten gelijk zijn of suplementaire hoeken zijn.mvg,Tom td zaterdag 12 november 2005 Re: Oplossen van goniometrische vergelijkingen Re: Oplossen van goniometrische vergelijkingen ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Aan deze oefening kom ik niet tot de oplossing. Kunnen jullie me helpen?Opgave:sin(2x+30°)=-cos(x-50°)Dan heb ik wat verder proberen uit te werken, maar ik kom niet tot de oplossing:sin(2x+30°)+cos(x-50°)=0sin2x.cos30°+sin30°cos2x + cosx.cos50°+sinx.sin50° = 02.sinx.cosx.cos30°+sin30°.(cos2x-sin2x) + cosx.cos50°+sinx.sin50° = 0Hier zit ik vast.De oplossing is:-23°20' + k.120° of 190° + k.360°maar kun jullie me enkele tussenstappen op weg hiernaar bijgeven? Mathij 3de graad ASO - zaterdag 12 november 2005
Mathij 3de graad ASO - zaterdag 12 november 2005
Beste Mathijs,Op het rechterlid kan je de volgende gelijkheden gebruiken: cos(p-x) = -cos(x)cos(p/2-x) = sin(x) Hierdoor kan je je vergelijking herschrijven tot iets van de vorm: sin(a) = sin(b) En sinussen zijn gelijk als hun argumenten gelijk zijn of suplementaire hoeken zijn.mvg,Tom td zaterdag 12 november 2005
td zaterdag 12 november 2005
©2001-2024 WisFaq