Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Poolcoordinaten

Hallo wisfaq,

Ik wil het volgende systeem van differentiaalvergelijkingen omschrijven in poolcoordinaten

x'=x-y-x3
y'=x+y-y3

Ik moet hierbij het volgende gebruiken:

r2=x2+y2 en w=tan-1(y/x) (w is de hoek)

rr'=xx'+yy'
r2w'=xy'-yx'

Ik heb zelf het volgende:
rr'=x2+y2-x4-y4=r2-x4-y4, maar nu loop ik vast, want ik weet niet hoe ik -x4-y4 moet uitdrukken in termen van r.

r2w=x2+y2-xy3-yx3=r2-xy3-yx3, hier heb ik hetzelfde probleem.Hoe druk ik -xy3-yx3 uit in termen van r?

Groeten,
Viky

viky
Student hbo - woensdag 9 november 2005

Antwoord

Je moet gewoon x=r·cos w en y=r·sin w invullen; je krijgt een stelsel van twee (nog steeds gekoppelde) differentiaalvergelijkingen, nu voor r en w. In -xy3-yx3 kun je -xy buiten de haakjes halen: -xy(y2+x2)=-xyr2. (Klein foutje in die laatste formule: je krijgt x3y-xy3 = xy(x2-y2).)

kphart
vrijdag 11 november 2005

 Re: Poolcoordinaten 

©2001-2024 WisFaq