Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Primitiveren de eerste stap

Ik zit al een tijdje te knobbelen op de volgende integralen, maar zie het begin niet. Ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen
ò1:(xlnx)dx
òsin(x):(1+cos2x)dx
òcosx (1+sin(x))^7
Hoe moet ik beginnen?

bedankt!
tien

jantin
Student hbo - maandag 24 oktober 2005

Antwoord

De derde is het eenvoudigst: de afgeleide van 1+sin(x) is cos(x).
Noem dus u=1+sin(x), dan du=cos(x)dx.
Dan krijg je dus òu7du=1/8u8=(1+sin(x))8.

Bij de eerste moet je inzien dat de afgeleide van ln(x)=1/x.
Neem dus u=ln(x), du=1/x dx.
Dan ò1/(xln(x)dx=ò1/ln(x).1/x dx=ò1/u du=ln(u)=ln(ln(x))

Bij de tweede kun je de substitutie u=cos(x) gebruiken.
Probeer je deze nog even zelf?

hk
maandag 24 oktober 2005

 Re: Primitiveren de eerste stap 

©2001-2025 WisFaq