Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van de parabool vinden

De vraag is:
Bepaal de vergelijking y=ax2+bx+c van de parabool met de gegeven top T die ook nog eens door het gegeven punt P gaat.

T=(1,2) en P=(2,3)

Hoe doe ik dit?

rogier
Student hbo - donderdag 6 oktober 2005

Antwoord

Beste Rogier,

Ofwel start je van een andere standaardvorm waar je direct de top in kan aflezen, maar het gaat ook met deze standaardvergelijking.

Er zijn hier 3 onbekende parameters die je moet bepalen (a,b en c) dus heb je ook 3 gegevens nodig:
- P moet op de parabool liggen (vul deze coördinaten in)
- T moet op de parabool liggen
- De afgeleide van de parabool moet in x = 1 nul worden (top)

Door bovenstaande drie gegevens te gebruiken vind je 3 relaties tussen a, b en c. Dit geeft een eenvoudig stelsel van 3 vergelijkingen in 3 onbekenden.

mvg,
Tom

td
donderdag 6 oktober 2005

 Re: Vergelijking van de parabool vinden 

©2001-2024 WisFaq