Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 40153 

Re: Vraagstuk

niet goed ik mag niet gokken

stef
Overige TSO-BSO - woensdag 7 september 2005

Antwoord

Beste Stef,

dit is geen gokken.
Je hebt de volgende gegevens:
19x+5y=100 oftewel 5y=100-19x oftewel y=(100-19x)/5
x0
y0
x en y geheel.
Omdat y0 moet 100-19x0 dit kan alleen als x=1,2,3,4,5.
Als je achtereenvolgens deze waarden van x invult krijg je voor 5y=100-19x:
x=1 5y=100-19=81, y=81/5, maar y moet geheel zijn. Dit kan dus niet
x=2 5y=100-38=62, y=62/5, maar y moet geheel zijn. Dit kan dus niet
x=3 5y=100-57=43, y=43/5, maar y moet geheel zijn. Dit kan dus niet
x=4 5y=100-76=24, y=24/5, maar y moet geheel zijn. Dit kan dus niet
x=5 5y=10-95=5, y=5/5=1.
We hebben nu alle mogelijkheden voor x afgewerkt en hebben precies 1 goede mogelijkheid gevonden.
Kun je me nu eens haarfijn uitleggen wat hier nu gokwerk aan is?

hk
woensdag 7 september 2005

©2001-2024 WisFaq