Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 39870 

Re: Rekenen met logaritmes

Hallo tom,
Mag het ook zo?
log(x(3x+5))=log100
en dan 3x2+5x-100=0
oplossing x'=5 en x"=-20/3 de laatste oplossing is niet valabel.(log van een negatief getal besttat niet)
OPL:(5)is enig en gaat op
Groeten,
Hendrik

lemmen
Ouder - zaterdag 6 augustus 2005

Antwoord

Beste Hendrik,

Zo kan het inderdaad ook.

Voor de volledigheid (en de andere bezoekers) vermeld ik even dat je in het begin dus gebruik maakt van de volgende eigenschap van logaritmen:
log(a) + log(b) = log(a*b)

Verder is hier gebruikt dat log(100) = 2, met log in basis 10 dan uiteraard.

Daarna is het, net zoals bij de andere methode, herleid tot het oplossen van een tweedegraadsvergelijking.
Uiteraard opletten dat je zo geen oplossingen invoert, en terecht achteraf de oplossingen controleren.

mvg,
Tom

td
zondag 7 augustus 2005

©2001-2024 WisFaq