\require{AMSmath} 1e orde DV vd 2e graad ik heb een dif.verg. in de vorm van: xy'= y2+ ywaarbij de opgave zegt subst. u = y/xik maak er dus y' = (y2/x) + (y/x) van.met y' = u'x + u - dan volgt u'x + u = yu + uzit ik dus nog steeds met die y in mijn maag.hoe krijg ik die weg?? wat mis ik??uiteindelijke antwoord moet zijn y = x / ( c - x )alvast bedankt! Tim Student universiteit - woensdag 3 augustus 2005 Antwoord Beste Tim,Als u = y/x dan is y = ux en y' = udx + xdu Dan wordt xy' = y2+y:xy' = y2+ydy/dx = (y2+y)/x(udx + xdu)/dx = (u2x2+ux)/xu + xdu/dx = u2x + udu/dx = u2du/u2 = dxDit laatste is uiteraard rechtstreeks te integreren, daarna u weer vervangen door y/x.Opmerking, dit kon eigenlijk ook zonder substitutie, je kan immers direct scheiding der veranderlijken toepassen:xdy/dx = y2+y = dy/(y2+y) = dx/xDan weer integreren en oplossen naar y. Je zou uiteraard hetzelfde resultaat moeten vinden!mvg,Tom td donderdag 4 augustus 2005 Re: 1e orde DV vd 2e graad ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
ik heb een dif.verg. in de vorm van: xy'= y2+ ywaarbij de opgave zegt subst. u = y/xik maak er dus y' = (y2/x) + (y/x) van.met y' = u'x + u - dan volgt u'x + u = yu + uzit ik dus nog steeds met die y in mijn maag.hoe krijg ik die weg?? wat mis ik??uiteindelijke antwoord moet zijn y = x / ( c - x )alvast bedankt! Tim Student universiteit - woensdag 3 augustus 2005
Tim Student universiteit - woensdag 3 augustus 2005
Beste Tim,Als u = y/x dan is y = ux en y' = udx + xdu Dan wordt xy' = y2+y:xy' = y2+ydy/dx = (y2+y)/x(udx + xdu)/dx = (u2x2+ux)/xu + xdu/dx = u2x + udu/dx = u2du/u2 = dxDit laatste is uiteraard rechtstreeks te integreren, daarna u weer vervangen door y/x.Opmerking, dit kon eigenlijk ook zonder substitutie, je kan immers direct scheiding der veranderlijken toepassen:xdy/dx = y2+y = dy/(y2+y) = dx/xDan weer integreren en oplossen naar y. Je zou uiteraard hetzelfde resultaat moeten vinden!mvg,Tom td donderdag 4 augustus 2005
td donderdag 4 augustus 2005
©2001-2024 WisFaq