Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 12515 

Re: Breuksplitsing

Beste mensen van WisFAQ

Met c = 1/4 krijg je:
(1/4)/(x-2)2 = 1/(4(x-2)2) = 1/(22·(x-2)2) = 1/(2(x-2))2 = 1/(2x-4)2. Ik heb geprobeerd deze laatste breuk te breuksplitsen, maar stuitte op een strijdig stelsel vergelijkingen. Kunt u deze breuksplitsing een keertje voordoen? Dan kan ik er misschien achterkomen waar ik de mist in ben gegaan.

Alvast hartelijk dank voor uw antwoord en tijd.

Groeten van Hein V.

Hein V
Student universiteit - vrijdag 8 juli 2005

Antwoord

Beste Hein,

De stappen die jij hier aangeeft voor c = 1/4 lijken me niet nodig. Ik ga er dus van uit dat je tot die 1/4 wel geraakt bent? De oorspronkelijke breuk wordt dan, gesplitst: 1/(4(x-2)2) - 1/(8(x-2)) + 1/(8x)

Het is dan niet nodig die factoren (zoals 1/4) mee in de breuk binnen de haakjes te krijgen. Bij het integreren kan die immers voor de integraal, dan zijn de bovenstaande drie termen toch rechtstreeks te integreren?

Als je vastzit om te komen tot bovenstaande breuksplitsen zelf kan je een kijkje nemen op Breuksplitsen

Lukt het dan nog niet, dan horen we het wel

mvg,
Tom

td
vrijdag 8 juli 2005

©2001-2024 WisFaq