Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 39491 

Re: Terugrekenen percentage

Peter,
dank voor je heldere antwoord!! Looptijd is afhankelijk van het contract. De vraag heeft te maken met de fiscale bijtelling.

(((kostprijs_auto*22%)-[eigen_bijdrage*12])*42%)- resultaat((kostprijs_auto*22%)-[eigen_bijdrage*12])

op jaar basis wel te verstaan vandaar de vermenigvuldiging met 12

Etienn
Ouder - dinsdag 28 juni 2005

Antwoord

Beste Etienne,
Ja verstand van fiscale zaken heb ik niet, maar mooie van wiskunde is soms dat, dat dan ook weer niet zo heel erg nodig is om een probleem op te lossen

Je laatste formule snapte ik niet helemaal en ook de haakjes klopte niet helemaal. Even voor het gemak:
x = kostprijs auto
y = eigen bijdrage
z = fiscale bijtelling
Dan is jouw formule dus:
z = (x·0,22 - y·12)·0,42 - (x·0,22 - y·12)

Als we dan de haakjes wegwerken krijgen we:
z = x·0,0942 - y·5,04 - x·0,22 + y·12
Ofwel:
z = x·0,0942 - x·0,22 - y·5,04 + y·12
z = (0,0942 - 0,22)·x + (12 - 5,04)·y
z = -0,1258·x + 6,96·y

Als ik dus een auto heb van laten we zeggen 30000 euro en een eigen bijdrage van 5000 euro dan krijgen we zo:
z = -0,1258·30000 + 6,96·5000
z = -3774 + 34800
z = 31026

Weet je dus reeds z en y dan kan je x berekenen:
0,1258·x = 6,96·y - z
Ofwel:
x = 6,96/0,1258 · y - z/0,1258
x 55,326·y - z/0,1258

Maar goed weet niet of mijn oorspronkelijke interpertatie van jouw formule correct was. Anders klopt het natuurlijk allemaal niet

M.v.g.
Peter Stikker

PHS
woensdag 29 juni 2005

©2001-2025 WisFaq