Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Terugrekenen percentage

uitgaande van het resultaat van een percentage van 22% bedoelt voor lease auto's
Het bedrag horende bij de 22% is bijvoorbeeld €6500,-

Wat is de berekening om naar het begin bedrag te komen oftewel het uitgangspunt?

etienn
Ouder - woensdag 22 juni 2005

Antwoord

Beste Etienne,
In het 'simpele' geval geldt dus: 22% = 6500 en ben je op zoek naar 100%.
Deel beide kanten door 22 en je krijgt:
22%/22 = 6500/22
1% = 295 + 5/11
Als we dan 1% weten kun je snel naar 100% door beide kanten te vermenigvuldigen met 100:
1%·100 = 100·(295+5/11)
100% = 324995 + 5/11

Nu weet ik verder niet in hoeverre de lease constructie werkt. Als men rekening bijvoorbeeld houdt met een looptijd en een bepaalde interestvoet dan kan de €6500 ook een annuiteit zijn.

Nemen we dan even als voorbeeld een interest van 5% en een looptijd van 5 jaar, dan was het oorspronkelijke bedrag 28141.60. Maar dan doen we dus niets met de door jou gegeven 22% en vermoed dus dat dit niet nodig is.

M.v.g.
Peter Stikker

PHS
dinsdag 28 juni 2005

 Re: Terugrekenen percentage 

©2001-2024 WisFaq