Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 39104 

Re: Afknotten van een regelmatig twaalfvlak

...maar hoe zou je dat dan kunnen berekenen?

erik
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 14 juni 2005

Antwoord

Eerst maar 's een tekening:

q39301img1.gif

Noem de 'nieuwe' zijde van de regelmatige tienhoek 'x'. Neem als lengte van de 'oude' zijde BE=1. In driehoek ABC ken je de hoeken... (ga na!) AC=x en ik kan AB en BC uitdrukken in x.
Er geldt AB=BC=1/2-1/2x (ga na!).

Door het toepassen van de cosinusregel in $\Delta$ABC rolt de waarde van 'x er zo uit...

WvR
woensdag 15 juni 2005

 Re: Re: Afknotten van een regelmatig twaalfvlak 

©2001-2025 WisFaq