Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 38835 

Re: Re: Stelsel oplossen

Hoi,
Ik heb nu sinds gisteren geprobeerd dezelfde uitkomsten te krijgen, maar slaag er nog steeds niet in...
Ik heb eerst voor Cramer A1(=900), A2(=-129), A3(=-823)en A4(=-1076) berekend. We kennen reeds A (=-42... hoe moet ik nu verder en hoe kom ik met de spilmethode aam hetzelfde antwoord? Is het mogelijk me dit even voor te doen a.u.b? Zo kan ik dat als model gebruiken voor andere oefeningen...
Hartelijk bedankt,
Yanni

Yanni
3de graad ASO - woensdag 1 juni 2005

Antwoord

Beste Yanni,

Je resultaten met Cramer zijn bijna juist, ze kloppen allemaal behalve A2, daar zou je 51 moeten vinden. Deel die 4 resultaten door de determinant van A, |A| = -42, en je krijgt de uitkomsten die ik je gegeven had.

De spilmethode is redelijk uitgebreid en is een variant van de gewone Gauss-eliminatie. Deze steunt op de 3 elementaire bewerkingen die je mag uitvoeren:
- het verwisselen van rijen
- rij vermenigvuldigen met een constante ¹ 0
- lineaire combinaties maken: het optellen van een veelvoud van een rij bij een andere rij

Het volledig uitwerken zou wat te omslachtig worden, zeker on line, maar ik heb wel een link voor je waar een voorbeeld werd uitgewerkt. Aan de hand daarvan zal het met die van jou ook wel lukken, in jouw geval is'ie alleen een formaatje groter.

Zie onderstaande link en succes!

mvg,
Tom

Zie Gauss Eliminatie

td
woensdag 1 juni 2005

©2001-2024 WisFaq