Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Peilstok voor een cilindervormige tank

Graag zou ik een peilstok maken voor een cilindrische tank. Enkel het volumme V en de diameter D van de tank is gekend. Is er een formulle om de afstand Y op de cilinderdiameter te bepalen als functie van het volume?

Mario
Ouder - donderdag 27 juni 2002

Antwoord

Ik neem aan dat je met de 'afstand op de cilinder' bedoelt 'de hoogte van de vloeistof '.
Ook ga ik er vanuit dat het om een rechtopstaande tank gaat. Bij een liggende tank wordt het een ander verhaal.
Het volume V van een cilinder met diameter D en hoogte h wordt gegeven door de formule V = ¼.$\pi$ . D2 . h

Als je hieruit de h vrijmaakt krijg je:

h = 4V/$\pi$D2

Als precisie een niet al te grote rol hoeft te spelen, kun je 4/$\pi$ benaderen en dan zou de formule worden:

h = 1,27V/D2

Omdat je schrijft dat D en V bekend zijn, kun je deze variabelen nu vervangen door de jou bekende waarden.

Zie eventueel ook mazouttank.

MBL
donderdag 27 juni 2002

Re: Peilstok voor een cilindervormige tank

©2001-2024 WisFaq