Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 1613 

Re: Uitslag afgeknotte kegel

Leuke berekening, maar bestaat er ook een softwareprogramma
om dit te berekenen ?, en tegelijk de uitslag te printen ?

Herman
Iets anders - maandag 2 mei 2005

Antwoord

Of er een gespecialiseerd programma voor bestaat lijkt me twijfelachtig.
Maar de (leuke) berekening is nu weer niet zo ingewikkeld dat een programma als Wiskit dit niet aan zou kunnen.
Onderstaand Wiskit programma doet het voor je:

assen=nee
xmin=-1
xmax=9
ymin=-1
ymax=9
h:=0.70
d1:=0.70
d2:=0.80
s:=sqrt(0.25*(d1-d2)^2+h^2)
r:=d1*s/(d2-d1)
alpha:=pi*d1/r
tekst(xmin;ymax-1;s=)
uitvoer(xmin+1;ymax-1;s)
tekst(xmin;ymax-2;r=)
uitvoer(xmin+1;ymax-2;r)
tekst(xmin;ymax-3;alpha= (in rad))
uitvoer(xmin+3;ymax-3;alpha)
cirkelboog(0;0;r;0;alpha)
cirkelboog(0;0;r+s;0;alpha)
lijn(r;0;r+s;0)
lijn(r*cos(alpha);r*sin(alpha);(r+s)*cos(alpha);(r+s)*sin(alpha))

Bijgaand plaatje is het resultaat:
q37548img1.gif

Voor de hoek alpha heb ik niet de hoek in onderstaande vraag gebruikt maar de andere hoek in het middelpunt.
Door h, d1 en d2 andere waarden te geven kun je ook andere lampekappen doorrekenen.
Het plaatje kun je in Word invoegen en dan uitprinten.

Als gegevens heb ik de gegevens van
Re: Uitslag afgeknotte kegel gebruikt.

Wiskit kun je downloaden via Wiskit

Succes.

hk
zondag 8 mei 2005

 Re: Re: Uitslag afgeknotte kegel 

©2001-2024 WisFaq