Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


Uitslag afgeknotte kegel

Hoe kan ik een uitslag maken van een afgeknotte kegel?
Driedimensionaal heb ik een kap, hoogte 800 mm, bovendiameter 514, onderdiameter 800 mm.
  • Hoe ziet de vorm eruit als ik die plat uitvouw?
  • Hoe kan ik dat tekenen/berekenen?

m.wijn
Docent - donderdag 21 februari 2002

Antwoord

Eerst maar eens een tekening:

q1613img1.gif

$s$ kan je uitrekenen met de stelling van Pythagoras.



$
\eqalign{s = \sqrt {\left( {\frac{{d_2 - d_1 }}
{2}} \right)^2 + h^2 }}
$

De grote vraag hier is natuurlijk wat is r en wat is $\alpha$?

$r$ reken je uit met gelijkvormigheid en verhoudingen:



$
\eqalign{\frac{{r + s}}
{{d_2 }} = \frac{r}
{{d_1 }}}
$

$\alpha$ reken je uit als volgt:

$
\eqalign{\alpha = 360^o \cdot \left( {1 - \frac{{d_1 }}
{{2r}}} \right)}
$

Voorbeeld

$
\eqalign{
& d_1 = 3 \cr
& d_2 = 5 \cr
& h = 6 \cr
& s = \sqrt {\left( {\frac{{5 - 3}}
{2}} \right)^2 + 6^2 } = \sqrt {37} \cr
& \frac{{r + \sqrt {37} }}
{5} = \frac{r}
{3} \Rightarrow r = 1\frac{1}
{2}\sqrt {37} \cr
& \alpha = 360^\circ \cdot \left( {1 - \frac{3}
{{2 \cdot 1\frac{1}
{2}\sqrt {37} }}} \right) \approx 301^\circ \cr}
$

Antwoord op de vraag

h=800
d1=514
d2=800

$
\eqalign{
& s = \sqrt {\left( {\frac{{800 - 514}}
{2}} \right)^2 + 800^2 } \approx 812,7 \cr
& \frac{{r + 812,7}}
{{800}} = \frac{r}
{{514}} \Rightarrow r \approx 1460,6 \cr
& \alpha = 360^o \cdot \left( {1 - \frac{{514}}
{{2 \cdot 1460,6}}} \right) \approx 297^o \cr}
$

Zie ook Re: Uitslag afgeknotte kegel

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 21 februari 2002



©2004-2024 WisFaq