Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 25246 

Re: Correlatie

nou snap ik er niets meer van!

ik ben bezig met een onderzoek betreffende welke eigenschappen moeders van jonge kinderen belangrijk vinden in siropen.

Ik heb mijn steekproef verdeeld in 2 groepen; 1= moeders met 1 kind, 2 = moeders met 2 of meer kinderen.
De antwoorden zijn op schaal van -3 tot 3 gegeven (is toch ordinaal?). ik probeer te berekenen met spss of er bijvoorbeeld verband is tussen de gewenste eigenschappen (bijvoorbeeld dat de respondent het belangrijk vindt dat er vruchtensuiker in zit) en de moedergroep( 1 of meer kinderen). Omdat ik dcht dat ik geen chikwardraat kon gebruiken doe ik het nu mer spearmann, ne meet ik voor elke groep apart verbanden tussen de eigenschappen.

Ik dacht dat je bij een chikwardraat alleen nominale gegeens met elkaar mag vergelijken (bepaald de relatie tussen 2 nominale variabelen)! deze schaal van 1 tot 4 is toch ook ordinaal? dan mag je toch geen chikwardraat gebruiken?

help.... statistiek maakt me gek

charlie
Universitiet Groningen

charli
Student universiteit - vrijdag 15 april 2005

Antwoord

Een chi-kwadraattoets kan uitgevoerd worden VANAF een nominaal niveau. Dus ook ordinale variabelen mogen daar best in meegenomen worden. Verder moet bij de berekening van een rangcorrelatiecoefficient van Spearman de ordinale variabele feitelijk een (bijna) perfecte ordening kennen. De schaal van 1 tot 4 kun je wel ordinaal noemen maar het probleem is dat heel veel mensen dezelfde waarde (bijvoorbeeld 3 = nog niet) kiezen. Dit valt niet verder te ordenen en dat zou eigenlijk voor Spearman wel moeten.

De chi-kwadraat toets blijft dus de aanbevolen techniek.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
vrijdag 22 april 2005

©2001-2024 WisFaq