Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Correlatie

HELP!!!
Voor mijn onderzoek ben ik enquete gegevens aan het verwerken in SPSS. Tot nu toe gaat het prima, alleen ik ben een ramp in correlaties...
Daarom hoop ik dat iemand mij antwoord kan geven op de volgende vragen;

Moeten variabelen die ik op elkaar test qua waardes even groot zijn? Dus bijvoorbeeld, mag ik sexe (0=man, 1=vrouw) testen op het gebruik van een functie binnen een programma 1=vaak, 2=soms 3= nog niet 4=nooit)

Wanneer ik in SPSS zie dat er dus een correlatie bestaat (aan het sterretje of de sterretjes) hoe kan ik dan zien of uitrekenen dat deze significant is? Is dat puur een kwestie van Rcrit en Robs met elkaar vergelijken? Maar dan weet ik toch niet in hoeverre het relevant is, of is DAT dan de verklaarde variantie?

Pfff jullie zien het wel; het is een DRAMA!!
Ik hoop dat iemand mij op korte termijn antwoordt, want ik zit echt ongelooflijk vast!!

Nina
Student universiteit - vrijdag 11 juni 2004

Antwoord

Sexe (0=man, 1=vrouw) testen op het gebruik van een functie binnen een programma 1=vaak, 2=soms 3= nog niet 4=nooit) gaat met een chi-kwadraattoets op verband (=onafhankelijkheid). Eventueel laten volgen door de berekening van Cramers V en het percenteren in de rijen of kolommen. Een correlatiecoefficient uitrekenen heeft in dit geval geen zin. Verklaarde variantie al helemaal niet.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
vrijdag 11 juni 2004

Re: Correlatie

©2001-2024 WisFaq