Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 36211 

Re: Regel van bayes

dankjewel voor de hulp
ik heb eigenlijk nog steeds niet goed door wat nu het verschil is tussen een afhankelijke gebeurtenis en een onafhankelijke gebeurtenis ik merk op dat de tweede vraag over een afhankelijke gebeurtenis gaat
maar ik zit altijd met een fout
welke soort gebeurtenis het ook is ik zou p(V/D) oplossen als volgt p(v en d ) / p( v)
dit geeft dus (p (v)* p( d)) / p (v)
en dan kom ik dus uit = p(d) = 0.08
en dit geeft een andere uitkomst die fout is en bij andere voorbeelden heb ik net hetzelfde probleem
ik snap dus niet hoe ik een afhankelijke gebeurtenis moet oplossen wan bij een onafhankelijke lukt deze werkwijze wel

dankjewel

anke p
3de graad ASO - zaterdag 2 april 2005

Antwoord

Je oplossing voor P(V|D) is niet juist.
Algemeen geldt dat

P(B|A) = P(BÇA)/P(A)

Je zoekt de kans dat B gebeurt als je weet dat A zich heeft voorgedaan.
Het aantal gunstige gebeurtenissen (B) zijn de gebeurtenissen die tot B behoren, maar beperkt tot die gebeurtenissen van B die ook tot A behoren, want je weet dat A zich heeft voorgedaan. Vandaar P(BÇA) in de teller.
Het aantal mogelijke gebeurtenissen beperkt zich tot de gebeurtenissen van A. Vandaar dat je deelt door P(A) i.p.v. P(U=universum).

Dus P(V|D) = P(VÇD)/P(D) maar in je opgave is P(V|D) gegeven. Je gebruikt echter deze formule om P(VÇD) te berekenen. Want dit heb je nodig om P(D|V) te berekenen, want P(D|V) = P(DÇV)/P(V)

LL
zaterdag 2 april 2005

©2001-2024 WisFaq