Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalvergelijking oplossen met variatie van constante

Hoe los ik de volgende oplossing op met de methode variatie van constante?

dy/dt = -y + e-t

Mark P
Student hbo - dinsdag 29 maart 2005

Antwoord

Hallo Mark,
Doe eerst de (homogene) DV y' = -y.
De oplossing is bekend: y = C e-t
Vervang de constante C door een functie van t,
(u = u(t)) . Dus probeer een oplossing te vinden voor de DV y' = - y + e-t met y = u e-t (en dus y' = u' e-t - u e-t)
Als je dit invult krijg je na delen door e-t een heel eenvoudige relatie voor u nl u' =1
Verder vind je het zelf wel
gegroet

JCS
woensdag 30 maart 2005

 Re: Differentiaalvergelijking oplossen met variatie van constante 

©2001-2025 WisFaq