Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integreren

Hallo,

Bij de volgende integraal loop ik vast:
òx3(x2+1)4dx

Nu heb ik voor (x2+1) = t genomen. Dan is dt 2x dx en wordt de integraal: 1/2òx3t4xdx

Maar nu loop ik vast op de x3. Is er een trucje voor om dit aan te pakken en uit te werken?

Alvast bedankt,

Richard

Richar
Student hbo - woensdag 2 maart 2005

Antwoord

Zo gaat het inderdaad niet. Je moet 2xdx toch vervangen door dy, dus die x moet uit de x3 hehaald worden.
Schrijf x3 eens als 1/2·2x·x2.
Stel dan y = x2, dan is dy = 2x dx
Ik denk dat je y(y+1)4 dan wel kunt uitwerken en daarna integreren.

En op jouw manier (die is eenvoudiger):
dy = 2x dx met y = x2 + 1, zodat x2 = y - 1
Dat geeft dan een te integreren vorm (y - 1)y4, die je ook wel kan uitwerken.
Oja, er is nog een factor 1/2 zoek!

dk
woensdag 2 maart 2005

 Re: Integreren 

©2001-2024 WisFaq