Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 34078 

Re: Prijsverhoging

Bedankt voor de snelle reactie.

Als ik zo naar dit antwoord kijk, dan is 1750 stuks de hoeveelheid waarbij de voorraad kosten exact gedekt worden door de extra wist die ik behaal:
1750 x €25 / 50weken *14weken = €12250 voorraadkosten
1750 x €7 = €12250 marginale winst

Ik ben eigenlijk op zoek naar de hoeveelheid waarbij
marginale winst -/- voorraadkosten het grootst is.

Bijvoorbeeld:
stel dat ik 1000 stuks koop, dan is de marginale winst €7000. Voorraadkosten zijn 1000 x €25 / 50weken * 8weken = €4000. Als ik daarbij dan ook nog eens de voorraadkosten voor 750 stuk bereken met prijsverhoging: €107 * 25%= €26,75
€26,75 * 750 / 50 * 6 = €2407,50
Dus met het inkopen van 1000 stuks tegen de oude prijs houd ik er dus geld aan over: €7000 -/- €4000 -/- €2407,50 = €592,50

Is hier een formule voor of zit ik gewoon verkeerd te denken?

Paul H
Iets anders - vrijdag 18 februari 2005

Antwoord

Zo te zien zit er een denkfout in uw redenering, maar om dat goed te beoordelen zou ik meer moeten weten over de precieze berekening van de voorraadkosten.
De extra bestelling van 1750 stuks (zeg maar de voorraad voor 14 weken) levert namelijk geen
1750 x €25 / 50weken *14weken = €12250 voorraadkosten op maar de helft
Sommige producten worden namelijk binnen een dag al gebruikt, andere binnen een paar weken, en alleen de 'pechvogels' blijven 14 weken in voorraad. De gemiddelde voorraadtijd is geen 14 maar 7 weken, en de voorraadkosten zijn ook de helft.
Dit is echter theorie. In de praktijk is belangrijk wat die voorraadkosten nu priecies inhouden. Als u daar wat meer over kunt zeggen kan ik ook voor een betere aanpak van het probleem.

gk
zaterdag 19 februari 2005

 Re: Re: Prijsverhoging 

©2001-2024 WisFaq