Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Prijsverhoging

Goedemiddag.

gegeven een huidige inkoopprijs van €1,25, prijsverhoging van 7% ingaande over 4 weken, omzet per week 125 stuks.
Welke inkoophoeveelheid levert mij op dit moment het meeste op, rekening houdend met 25% voorraadkosten?

Groeten,
Paul

Paul H
Iets anders - donderdag 17 februari 2005

Antwoord

Ik ga voor het gemak even uit van een huidge inkoopprijs van 100 euro. De 25 % voorraadkosten betekenen dan (neem ik aan) dat de kosten om een product een jaar lang in voorraad te hebben 25 euro bedragen.
De extra bestelling (vlak voor de prijsverhoging) noem ik n (stuks). Door eerder te bestellen bespaart u per stuk 7 euro
Uw marginale opbrengst is als het ware 7 euro
Maar uw voorraadkosten nemen toe. De marginale voorraadkosten zijn afhankelijk van uw extra bestelling. Bij eenjaaromzet van 6250 stuks(125x50)duurt het n/6250 jaar voordat de extra voorraad op is. De marginale voorraadkosten bedragen (dus) bij benadering n/6250 x 25 = n/250 euro
Het optimum vindt plaats wanneer geldt n/250=7 dus voor n=1750. Een extra bestelling van 1750 stuk (14 weekomzetten) lijkt dus het beste

gk
donderdag 17 februari 2005

 Re: Prijsverhoging 

©2001-2024 WisFaq