Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 32612 

Re: Evenwicht berekenen

In feite komt het neer op het bepalen van V & A =
1/4 q2 = 11 - 5q = 1/4q2 +5q - 11 = 0

daarna zoek je de snijpunten (of q) via de discriminant
q1 = 2
q2 = -22

Deze -22 heeft in de economie niet veel zin

dus p = 11 - 5·2 = 1
dan bekom je het punt (q,p) = (2,1)

Daarna moet de elasticiteit van V en A berekend worden in het evenwichtspunt (2,1)

Elasticiteit van de Vraag: formule: Dq·p/Dp·q = -1/5.1/2 = 1/10

Elastiiteit van het aanbod 1.1/2 = 1/2

Vanwaar die 1 ??

Flip

Vanwaar die -1/5 ??

Flip
Ouder - zaterdag 15 januari 2005

Antwoord

Je geraakt in de war omdat je je notaties niet verzorgt! Er is niet zomaar een q, er is een qA en een qV, die alleen in een evenwichtspunt aan elkaar gelijk zijn.

verband tussen aanbod en prijs: qA(p) = 2Öp
verband tussen vraag en prijs: qV(p) = 11-5p
evenwicht: qA=qV

en je had zelf al gevonden dat dat optreedt bij qA=qV=2 en daardoor p=1.

* De elasticiteit van het aanbod is nu [d(qA)/dp][p/qA] geevalueerd in het evenwichtspunt:

d(qA)/dp = 1/Öp
d(qA)/dp in (p,qA)=(1,2) = 1

p/qA in (p,qA)=(1,2) = 1/2

elasticiteit van het aanbod = 1/2

* De elasticiteit van de vraag is [d(qV)/dp][p/qV] geevalueerd in het evenwichtspunt:

dp/d(qV) = -5p
d(qV)/dp = -1/(5p)
d(qV)/dp in (p,qV)=(1,2) = -1/5

p/qV in (p,qV)=(1,2) = 1/2

elasticiteit van de vraag = -1/10

cl
zaterdag 15 januari 2005

©2001-2024 WisFaq