Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 32428 

Re: Sigmoïde curve

Bedankt voor uw antwoord. Logistische groei lijkt aanmemelijk.

Maar ... de leraar wiskunde zei met nadruk dat hier sprake is van exponentiële groei vóór een bepaald omslagpunt en ná dat omslagpunt (de groei stagneert dan bij de asymptoot van 2050). Dus eerst toenemende expon. groei, daarna expon. afnemende groei.

Bedankt voor uw tijd. De formule die logistische groei beschrijft zou goed moeten zijn.

Jeroen

Jeroen
Student hbo - woensdag 12 januari 2005

Antwoord

Eerst maar even een plaatje van de data, en ook maar gelijk een grafiekje van die logistische groei.
Wat veel gebeurt is dat men logistische groei probeert te benaderen met twee exponentiele grafieken:
linkerstuk y=c·g1t of zoiets en rechterstuk y=max-c·g2t

Ik kies nu voor een iets andere vorm om de twee grafieken bij t=40 netjes te laten aansluiten:
links:
y=1200·g1t-40
rechts
y=2050-(2050-1200)·g2t-40=2050-850·g2t-40.

Het enige wat we nu nog moeten doen is enigszins geschikte waarden voor g1 en g2 vinden.

Eerst het linkerstuk. Je kunt in het plaatje zien dat de boel op het eerste gedeelte (t=15 tot t=30) niet zo aardig exponentieel verloopt. Ik ga dus proberen de exponentiele functie pas door t=20 te laten lopen en niet door t=15
Goed, we vullen t=20 en y=200 in en krijgen:
200=1200·g120-40, dus g1-20=1/6, dus g1=61/20=1,094.

Nu het tweede stuk.
Ik vul t=70 en y=2000 in:
2000=2050-850·g270-40
Dus 850·g230=50
Dus g230=50/850, waaruit volgt
g2=(50/850)1/30=0,91

Hieronder in een plaaatje staan in rood de logistische benadering en in groen de "exponentiele"
q32447img2.gif

Best wel aardig voor wat handmatig gepruts zonder het geweld van CurveExpert, vind ik.

hk
donderdag 13 januari 2005

©2001-2024 WisFaq