Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Sigmoïde curve

Hoi WisFaq,

Gegeven is (ongeveer):

X-as=15 en Y-as=70
X-as=20 en Y-as=200
X-as=30 en Y-as=500
X-as=38 en Y-as=1000
X-as=40 en Y-as=1200 (omslagpunt)

Dit zou exponentiële groei moeten voorstellen, maar hoe ziet de formule eruit? Is dat (F)=70*g^t? De groeifactor per 10X ligt in de buurt van 2,5? Maar de groeifactor moet waarschijnlijk per eenheid van 1X waarde worden berekend. Ik vermoed dat de groeifactor een constante waarde moet zijn.

Hoe dan ook, bovenstaande was deel één van een grafiek. Van deel twee (afnemende groei tot asymptoot 2050) is gegeven:

X-as=50 en Y-as=1750
X-as=60 en Y-as=1900
X-as=70 en Y-as=2000

Hier is op de één of andere manier misschien ook een formule van te maken, maar ik zou niet weten waar ik moet beginnen. (F)=2050*g^-t?

De waarden heb ik afgelezen van een grafiek en kloppen waarschijnlijk niet geheel maar ik zou graag willen weten hoe ik te werk moet gaan om met deze gebrekkige data formules te maken.

Bij voorbaat hartelijk dank.

Jeroen
Student hbo - dinsdag 11 januari 2005

Antwoord

Omslagpunt? Volgens mijn CurveExpert laat zich dit goed beschrijven als logistische groei! Dus:

15,70
20,200
30,500
38,1000
40,1200
50,1750
60,1900
70,2000

Logistic Model: y=a/(1+b*exp(-cx))
Coefficient Data:
a = 2011.3546
b = 208.49651
c = 0.14213683

Lijkt je dat niet een veel beter idee?!

WvR
dinsdag 11 januari 2005

 Re: Sigmoïde curve 

©2001-2024 WisFaq