Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen van een vierkantsvergelijking

Hallo

In een opdracht moet ik (-2x2 - 14x - 4)2 - 4(1+x2)(x2+14x+48)=0

Hoe kan ik heel eenvoudig die eerste term uitwerken? Want ik doe er tientallen regels over om dat uit te werken, maar toch is het steeds nog fout mijn resultaat.
Mijn poging was het opsplitsen tot je de formule (a-b)2=a2+b2-2ab kan gebruiken.

Tom
3de graad ASO - dinsdag 11 januari 2005

Antwoord

Beste Tom,

De formule die je aanhaalt kan je gebruiken, dit is om een tweeterm in het kwadraat uit te werken.

Maar eenvoudiger is een gelijkaardige formule te gebruiken die geldt voor een drieterm, je neemt dan van elke term het kwadraat (3 ipv 2 dus) en alle gemengde dubbelproducten (3 ipv 1)

(a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2ac+2bc

mvg,
Tom

td
dinsdag 11 januari 2005

 Re: Oplossen van een vierkantsvergelijking 

©2001-2024 WisFaq