Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 31768 

Re: Re: Re: Van recursief in directe formule

Hallo, eigenlijk kom ik er nog steeds niet uit, want ik heb nu 'p' waarde 117/18 gevonden. Maar als ik de formule controleer met de waardes die euit moeten komen klopt er niet veel van!Dus ik dacht dan controleer ik of A(n)= Uh + Up dit klopt ook niet! ook
A(n)=U(n) - 5* U(n-1) klopt niet. Wat moet ik doen?
Dank je

dennis
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 28 december 2004

Antwoord

dag Dennis,

Je P-waarde is niet goed. Dat moet zijn 117/8 = 25/8
Dus de directe formule voor U(n) is:
U(n) = 25/8·5n - 9/4·3n + 1/8
Ter illustratie kun je (bijvoorbeeld in een spreadsheet) een serie waarden via de directe formule en via de recursieve formule uitwerken, en dan zie je dat deze twee overeen komen.
Graag gedaan!
groet,

Anneke
dinsdag 28 december 2004

©2001-2024 WisFaq