Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Minimale verwachte totale response berekenen

Ik kom niet verder met deze tentamenopgave:
Bedrijf X wil een mailing versturen naar 80.000 postbushouders. Testmailing is verstuurd naar 400 postbushouders met een respons van 2 %. 95% betrouwbaarheid.
Bereken de minimale respons bij de doelgroep.

Wat ik geprobeerd heb:

+/- z = Ö q · p / n

q = responspercentage testmailing
p = 100-q
n = 400
z = -1,96

betrouwbaarheid = 1,96 ·Ö2%·98% / 400

=1,96 ·Ö0,49
=1,96 ·0,7
=1.372
Wat doe ik fout?

Jaap N
Student hbo - maandag 20 december 2004

Antwoord

Ik zou bij eenzijdige betrouwbaarheid 95% voor de minimale z waarde -1,645 nemen.
Gesteld dat je al een normale verdeling mag gebruiken is het de vraag of je hierop wel of geen continuiteitscorrectie moet toepassen. Zelf doe ik dat overigens nooit. Dus maar even zonder:
Minimale fractie 2%-1,645·Ö(2%·98%/400) = 1,1515%
Dat betekent dat de minimaal te verwachten respons 0,011515x80000=921 zal zijn.
Uiteraard blijven nog twee kanttekeningen over:
1) Is het de bedoeling dat ook een continuiteitscorrectie wordt toegepast ?
2) De relatieve onnauwkeurigheid (2% in vergelijking met 1,1515%) is veel te hoog. Dat heeft als oorzaak dat de testmailing veel te beperkt is. Had die testmailing niet veel groter moeten zijn ?
Leuke vragen om eens met je docent over in discussie te gaan.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
maandag 20 december 2004

 Re: Minimale verwachte totale response berekenen 

©2001-2024 WisFaq