Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Segment

Via boloppervlak afstand AB is lengte b = 300. Tunnel door bol afstand ab is lengte s = 270. Wat is de diameter van de bol?
Er moet een manier zijn om met deze twee gegevens de diameter van de bol te berekenen. Mijn beste poging staat hieronder. Ik kom er maar niet uit maar denk dat het eigenlijk niet zo moeilijk moet zijn. Kunnen jullie mij op het juiste spoor helpen?

formule 1
b = ($\pi$ / 180) · r · $\alpha$
300 = 0.017 · r · $\alpha$
17188.73 = r·$\alpha$
formule 2
l = 2r · sin ($\alpha$/2)
270 = 2r · sin ($\alpha$/2)
540 = 4r · sin $\alpha$
135 = r·sin $\alpha$

Als ik beide formules aan elkaar gelijk wil stellen heb ik in formule 1 r·$\alpha$ staan en in formule 2 r· sin $\alpha$. Gaat dus niet.

Martij
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 4 december 2004

Antwoord

De omtrek van een hele cirkel is 2pr. Bij een middelpuntshoek ter grootte a hoort dan een booglengte van (a/2p).2pr = ar en dat moet dus 300 zijn.
Via een andere kant benaderd krijg je sin( 1/2a) = 135/r ofwel r.sin(1/2a) = 135.
Combineer nu de twee gevonden relaties tussen r en a.
Elimineer bijv. r om te krijgen sin1/2a = 0,45a.
En op dit punt houdt de handmatige mogelijkheid op. Je zult de hulp van een GR moeten hebben om hieruit een benadering van a te krijgen (apparaat op radialen). Heb je a te pakken, dan volgt r natuurlijk vanzelf.

MBL
zaterdag 4 december 2004

 Re: Segment 

©2001-2024 WisFaq