Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen sin5x=cosx

Hay,
ik had nog even een vraagje. Ik moet sin5x=cosx oplossen voor 0=x=pi. In het antwoorden boekje geven ze voor de x: pi/12, pi/8, 5pi/12, 5pi/8 en 3pi/4. Ik snap alleen echt niet hoe ze hier aan komen. Je moet toch eerst de gemeenschappelijke periode vinden? Daarvoor had ik 2pi. Maar dan weet ik niet hoe het verder moet, kan iemand mij helpen?
Alvast bedankt,
Milene

Milene
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 24 november 2004

Antwoord

Je moet de vergelijking omvormen tot het type sinx = sinA of cosx = cosA. De keuze is willekeurig en de ene keuze geeft niet zonder meer een snellere of mooiere oplosmethode dan de andere.
Laten we in dit geval cosx vervangen door sin(1/2p - x), zodat de opgave wordt sin5x = sin(1/2p - x)
Dit levert op: 5x = 1/2p - x + k.2p of 5x = p - (1/2p - x) + k.2p.
Je moet dus niet beginnen met het zoeken naar een gemeenschappelijke periode, want dat regelt zich vanzelf in de afloop van de oplossingen. Probeer eens of je er nu uitkomt.

MBL
woensdag 24 november 2004

 Re: Oplossen sin5x=cosx 

©2001-2024 WisFaq