Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 30357 

Re: Bewijs met tangens

ik heb het eens op uw manier geprobeerd, dus die tangensen vervangen en alles op gelijke noemer gezet, vanaf hier zit ik vast

(tan2x+2tan2xtan2x-2tanx-tan4(x)tan2x)/(1-tan2x-tanxtan2x+tan3xtan2x)

bedankt

Stijn
3de graad ASO - woensdag 24 november 2004

Antwoord

Neenee, daar staat nog altijd tan(2x) in, de bedoeling is enkel nog tan(x) over te houden.

Toon eerst aan dat:

tan(2x) = 2tan(x)/(1-tan2(x))
tan(3x) = (3tan(x)-tan3(x))/(1-3tan2(x))

en stop dat in beide leden. Zet alles op gelijke noemer zodat je iets krijgt van de vorm

TELLER1/NOEMER1 =? TELLER2/NOEMER2

met een vraagteken, om aan te duiden dat we dit nog altijd moeten bewijzen. Dat kunnen we bijvoorbeeld door aan te tonen dat TELLER1.NOEMER2 = TELLER2.NOEMER1, en aangezien daar alleen tan(x) in voorkomt, kan dat niet moeilijk zijn...

cl
woensdag 24 november 2004

©2001-2024 WisFaq