Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De tripel(8,15,17)????

Wij moeten een practische opdracht wiskunde maken. We al best veel gevonden, maar nou moeten we een lijst maken van primitieve pythgoreische tripels. We hebben met behulp van de formule a=m2-n2, b=2mn, c= m2+n2 zelf een lijst gemaakt. Nu hebben we ook nog een lijst op het internet gevonden en daar staat ook de tripel(8,15,17) bij. Nu willen we vragen hoe ze daar aan komen, want als wij dat mbv de formule uitrekenen krijgen we (8;31,5;32,5). Kunnen jullie ons uitleggen hoe dat komt?
alvast bedankt!
groetjes NE

Nien e
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 21 november 2004

Antwoord

Bekijk (8,15,17) eens als (15,8,17).
Dan is c-a=2n2=2, dus n=1, waaruit tenslotte m=4.

cl
zondag 21 november 2004

 Re: De tripel(8,15,17)???? 

©2001-2024 WisFaq