Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exp en log afhankelijke grootheden

Beste,
Is het mogelijk om eens naar deze oef.n te kijken of deze juist gemaakt zijn?

1. Op H meter boven het aardoppervlak wordt de luchtdruk in Bar geg. door p=0.5 totde 0.0002H. Op welke hoogte is p= 0.8 Bar?
opl.
0.0002x.log 0.5=log 0.8
0.0002x=log0.8/log0.5
x= 0.32/0.0002=1600
Antw. op 1600m hoogte is het 0.8 Bar.
=logaritmische afhankelijk grooth.

2. In een land zijn er één miljoen inwoners; elk jaar neemt de bevolking af met 0.2%. Hoeveel inw. zijn er nog na 5 jaar? Hoelang duurt het eer het aantal inw. beneden
700 000 inw. is gedaald?
Opl.
na 1 jaar
1.10totde 6 -1.10totde 6 x 2/100
=1.10 6 x(1-0.2)
=1.10 6 x (0.8)
=85=800 000
na 5 jaar 1.10 6x (0.8)5=327680

6 000 000 x(0.8)totde x=700 000
log6000x (0.8)totde x=log700
xlog6000x(0.8)=log700
x= log7/log6000x(0.8)=log700/log4800=0.77
Antw. Na 0.77 jaar is het aantal inw. gedaald tot beneden 700 000inw.

Alvast bedankt, Steven

Steven
3de graad ASO - vrijdag 12 november 2004

Antwoord

Vraag 1 heb je goed beantwoord.
Vraag 2 heb je een paar kleine foutjes gemaakt.
Want 0,2% = 0,2 / 100 = 0,002
Verder maak je van 1.10^6 ineens 6 000 000.
Door machten met een ^ aan te duiden (dit wordt in sommige programmeertalen,bijv Basic ook gedaan)
De zin "na 5 jaar 1.10 6x (0.8)5=327680" wordt dan
na 5 jaar 1.10^6 x(0.8)^5
Je bent nu zelf in staat om het juiste antwoord te vinden.

TvR
vrijdag 12 november 2004

 Re: Exp en log afhankelijke grootheden 

©2001-2024 WisFaq