Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 29795 

Re: Bewijs van dit: F1 F2 F3 Fn = Fn 2 - 1

eh,
kheb er wel al eens van gehoord maar ik weet niet meer goed hoe ik daar aan moet beginnen?

Evert
2de graad ASO - donderdag 11 november 2004

Antwoord

Dag Evert.

Kun je aantonen dat de regel waar is, als je voor n de waarde 1 invult?

Neem dan aan dat het waar is, als n de waarde k heeft.
Dus:
F1 + F2 + ... + Fk = Fk+2 - 1
Dit noemen we de inductiestap.
Vul nu voor n de waarde k+1 in.
Dan staat er in het rechterlid: Fk+3 - 1
Ik wil aantonen, dat dit gelijk is aan het linkerlid:
F1 + F2 + ... + Fk+1
Nu is (volgens de regel van Fibonacci):
Fk+3 = Fk+2 + Fk+1
Voor Fk+2 mag je volgens de inductiestap invullen:
F1 + F2 + ... + Fk + 1
Kun je het nu verder zelf afmaken?
succes.

Anneke
donderdag 11 november 2004

©2001-2024 WisFaq