Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 29597 

Re: Vergelijking van de raaklijn

hallo,ik heb met de afgeleide functie verdergewerkt en ik kom iets uit.
f(x)=2^x ; p(1,2)
f'(x)=2^x.ln2 dus f'(1)= ongeveer 1.4 (dit is rico)
dan gebruikte ik "y-y1=rico(x-x1)" nu invullen geeft:
y-2=1,4(x-1)
of y= 1,4x + 0.6

maar x.ln4+ 2-ln4 is eigenlijk een betere benadering,maar hoe kom ik daar rechtstreeks aan?

Alex
2de graad ASO - zondag 7 november 2004

Antwoord

Als je in de afgeleide x = 1 invult, dan krijg je de rc = 2ln(2) en dat kun je eventueel vervangen door ln(22) = ln(4)
De vergelijking van de lijn wordt daarmee dan y = ln(4).x + b en als je nu opnieuw de coördinaten van het punt (1,2) invult, dan vind je wat je hoopte te vinden.
Overigens is dit nu geen benadering meer, maar de exacte vergelijking van de gezochte raaklijn.

MBL
zondag 7 november 2004

©2001-2024 WisFaq