Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen

1.Van een natuurlijk getal is het cijfer van de eenheden gelijk aan 5/2 van het cijfer van de tientallen. Verwisselt men de cijfers van plaats, dan bekomt men een getal dat 27 meer is dan het oorspronkelijk getal. Bepaal het oorspronkelijk getal.
antwoord
eenheden: 5/2x
x.10+5/2x
tientallen: x

Verwissel:

eenheden: x
x+5/2.x.10
tientallen:5/2x

Hoe moet dit nu verder

2.Van een natuurlijk getal is het cijfer van de tientallen het viervoud van het cijfer van de eenheden. De som van de cijfers is 10. Welk getal is het?

tientallen : 4x-8

eenheden : x-2
4x+x=10
5x=10
x=10/5
x=2

Het getal moet 28 zijn dus mijn is verkeerd wat doe ik verkeerd.

jelle
2de graad ASO - zaterdag 30 oktober 2004

Antwoord

1.getal is 10x+y ,y=5/2xÞ10x+2,5x=12,5x.
getal is 10y+x=10(2,5x)+x=26x.
vgl:26x-12,5x=27.Þx=2,dus y=5en getal is 25.
2.getalis 10x+y:gegeven:y=4x en x+y=10.
Þx+4x=10,dus x=2 eny=8.

kn
zaterdag 30 oktober 2004

 Re: Vergelijkingen 

©2001-2024 WisFaq