Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 28907 

Re: Formule opstellen

ik heb mijn best gedaan maar ik nog steeds niet uit deze opgave.
g=8^1/3 per 3 jaar geeft volgens mij per jaar g =2 2/3
als ik dat invul in de formule
2400000=a maal 2 2/3 ^6
900000=a ^6
^6Ö900000=9,826 (dat klopt weer helemaal niet met wat ik met het getal moet)

Ook had ik nog deze oplossing geprobeerd
2400000=a maal 8^1/3
300000=a^1/3
a=3Ö300000=67 (dat klopt volgens mij ook niet)
Ik hoop dat u mij verder kan helpen want ik loop steeds vast.Kun u mij ook vertellen wat ik fout doe?
Alvast bedankt.

marjol
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 23 oktober 2004

Antwoord

Om van 300.000 naar 2.400.000 te komen moet je vermenigvuldigen met 8. Dat is immers de groeifactor per 3 jaar! Wat er bij t=0 staat zou je ook met 8 moeten vermenigvuldigen om 300.000 te krijgen, de beginwaarde is 300.000:8=37.500

Dat is waar exponentiele groei over gaat: per tijdseenheid vermenigvuldigen met de groeifactor.

De groeifactor per 3 jaar was 8 dus de groeifactor per jaar is 81/3=2. (met je rekenmachine: 8^(1/3)=)

Conclusie: de formule wordt q=37.500·2t en niet anders... Bekijk het maar eens goed allemaal. Je doet moeilijker dan het is.

WvR
zaterdag 23 oktober 2004

©2001-2025 WisFaq