Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule opstellen

L.S,
Met deze opgave loop ik helemaal vast, ik weet niet hoe ik de formule op moet stellen.

Er is een nieuwe rage: de fietscomputer. De verkoop q, groeit exponentieel en bedraagt in het derde jaar al 300000 stuks. In het zesde jaar is de verkoop achtmaal zo hoog als in het derde jaar.
a. Bepaal een formule voor q, (algemene gedaante: t in jaren).
Ik denk in het derde jaar (t^3)=300.000
In het 6 de jaar (t^6)=2400.000
Hoe moet ik de formule opstellen bij zo'n opgave?
Alvast bedankt voor de uitleg.

marjol
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 22 oktober 2004

Antwoord

Exponentieel? Dus eerst de algemene formule opschrijven en kijken wat je moet weten:

q=b·gt, waarbij:

b: beginwaarde bij t=0
g: groeifactor per tijdseenheid

Je weet dat de groeifactor 8 is per 3 jaar! Wat is dan de groeifactor per jaar?

g=81/3

Wat is dan de beginwaarde....

Je weet:


Rara, wat moet er op de plaats van het vraagteken staan?
(hint: je weet de groeifactor per 3 jaar...)

Succes!

Zie eventueel ook Herkennen van verbanden.

WvR
vrijdag 22 oktober 2004

 Re: Formule opstellen 

©2001-2024 WisFaq