Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Opstellen van het voorschrift van een tweedegraadsfunctie

In een bedsrijf heeft men de marginale kosten in euro berekend in een drital gevallen. zie tabel (hieronder)

aantal geproduceerde goederen 10 20 30
marginale kosten in zueo 592.501 485.04 477.509

Stel aan de hand van de gegevenstabel het voorschrift op van een tweedegraadsfunctie dat toelaat de marginale kosten te berekenen indien het aantal geproduceerde eenheden gekend is. Bij welke productie bedragen de marginale kosten 470.16 euro ?

ik heb alles geprobeerd (zouden jullie de oplossing met uitwerking kunnen geven)

alexan
2de graad ASO - zondag 10 oktober 2004

Antwoord

De algemene gedaante van een tweede graadsfunctie is y=ax2+bx+c.
Vullen we (10,592.501) in dan krijgen we:
100a+10b+c=592.501.
De andere twee "punten" leveren:
400a+20b+c=485.04 en
900a+30b+c=477.509

Je hebt dus nu het stelsel:
100a+10b+c=592.501.
400a+20b+c=485.04
900a+30b+c=477.509

Misshien kun je nu dat stelsel oplossen?
Dan ken je a,b en c.
Lukt het zo verder?

hk
zondag 10 oktober 2004

 Re: Opstellen van het voorschrift van een tweedegraadsfunctie 

©2001-2024 WisFaq